Husiler, Kızıldeniz’de saldırı düzenledikleri petrol tankerinin görüntülerini paylaştı
Yemen’de İran destekli Husiler, Kızıldeniz’de hedef aldıkları Yunanistan bandıralı geminin görüntülerini yayınladı. Husilere ait medya kaynaklarında paylaşılan görüntüde, ‘İsrail limanlarına erişim yasağını ihlal ettiği’ gerekçesiyle bir Yunan gemisinin hedef alındığı ve isabet sonrası alev aldığını gösteren sahnelere yer verildi.
Husiler dün MV Sounion gemisini ‘İsrail limanlarına erişim yasağını ihlal ettiği’ gerekçesiyle hedef aldıklarını duyurmuştu. İngiltere’nin Sana Büyükelçisi Abda Sharif de Kızıldeniz’de Husilerin saldırısına uğrayan MV Sounion isimli geminin mürettebatının kurtarıldığını, ağır hasar gören geminin ise Kızıldeniz’de mahsur kaldığını açıklamıştı.
150 BİN TON HAM PETROL TAŞIYOR
Reuters haber ajansının aktardığına göre, Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları (UKMTO) kurumu, dün bir açıklama yaparak, Yunanistan bandıralı petrol gemisinde üç yangının tespit edildiğini bildirdi. Gemideki mürettebatın bundan bir gün önce kurtarıldığı açıklanmıştı. Reuters’a konuşan bir deniz güvenlik kaynağı, içinde mürettebat bulunmayan geminin Yemen ve Eritre arasında demirlediği bilgisini vermişti.
UKMTO, dün yaptığı açıklamada, gemide üç yangın olduğu ihbarı aldıklarını ve geminin ‘sürükleniyor gibi göründüğünü’ bildirdi. Günün ilerleyen saatlerinde, Husiler tarafından sosyal medyada söz konusu gemiye ait olduğu belirtilen, alevler içindeki geminin görüntüleri paylaşıldı. Avrupa Birliği’nin (AB) Kızıldeniz deniz misyonu Aspides’in açıklamasına göre, 150 bin ton ham petrol taşıyan tanker, çevreye büyük bir tehdit oluşturuyor. Aspides, dün sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, olası bir sızıntının bölgenin deniz ekosistemi için ‘feci sonuçları olabileceği’ uyarısı yapıldı.
KIZILDENİZ’DEKİ DURUM
Yemen’deki İran’ın desteklediği Husiler, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023’ten beri Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koyuyor, bazılarına da insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenliyor.
Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı. ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023’te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı ‘Refah Muhafızı Operasyonu’ adında çok uluslu ‘deniz görev gücü’ oluşturulduğunu açıkladı.
ABD güçleri, bu süreçte birçok kez Yemen’den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu. Avrupa Birliği (AB) Kızıldeniz’de seyrüsefer güvenliği için 19 Şubat’ta Aspides misyonunu başlatırken İtalya da 5 Mart’ta parlamento kararıyla bu misyona katılarak taktik komutayı üstlendi. Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’si, Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)